Antalet mord halverat sedan 90-talet

Antalet mord halverat sedan 90-talet

Våldsbrottsligheten minskar i Sverige och i hela västvärlden. Trenden är tydlig och har pågått en längre tid. Inte minst i Stockholms city där en ny undersökning visar att antalet offer för gatuvåld som hamnar på sjukhus har minskat med 30 procent på fem år.

Det grövsta våldet har gått ned i Sverige i 20 år, visar Brottsförebyggande rådets statistik. Antalet mord förra året, 62 stycken, var det lägsta sedan 1960-talet. Mordfrekvensen har mer än halverats sedan de våldsammaste åren kring 1990 och hör nu till den absolut lägsta i Europa skriver Dagens Nyheter idag. Läs hela artikeln i länken.

Siffrorna för Sverige är inte unika. I själva verket har våldsbrotten, liksom de flesta anda brottskategorier, minskat i hela västvärlden de senaste decennierna. I flera länder är fallet ännu mer dramatiskt än i Sverige.

Den bild som så ofta förmedlas om ökat våld och allt otryggare gator bygger i regel på att anmälningarna om mord och misshandel ökar. Under 2000-talet har misshandelsanmälningarna gått upp med mer än en tredjedel i Sverige. En liknande utveckling ses i andra delar av västvärlden.

Den nya studien om våldet i Stockholms city visar att det nu för första gången är en större andel av anmälningarna som görs av någon som ser brottet än av den utsatta själv. Misshandel är i allt lägre grad en ”privat” angelägenhet, konstaterar kriminologer.

våldsbrott statiskti bild DN 2013 10 16 06 27 37 Antalet mord halverat sedan 90 talet

DN:s statistik i tidningen.

Red anm: Att mord och misshandelsstatistiken har sjunkit, beror nog mest på att gärningsmännen idag frias, istället för att dömas. Då går statistiken ner till våra myndigeheters fromma. Med statistikens hjälp får  man fram det man vill. Beror helt på hur manipulerat underlaget är. 

pf button both Antalet mord halverat sedan 90 talet

Publicerad: 16 oktober, 2013 kl 6:49 under kategorin Kriminalitet.

Kommentera gärna artikeln, men iakttag då vanlig nätetikett. Håll en trevlig ton och en hyfsad nivå på argumenten. Håll er till ämnet i artikeln. Exponerat ansvarar ej för innehållet nedan då vi inte förhandsmodererar kommentarerna innan de publiceras. Ni är själva helt ansvariga för vad ni skriver.
 • Gnurduff

  Jag ”köper” inte detta !
  Vi har ett klart våldsammare samhälle nu än innan det stora mena-inflödet ! ! !

 • Mariah_Magdalena

  Så allt medan antalet mord, misshandelsfall, rån och gruppvåldtäkter exploderat, så minskar statistiken för desamma?!
  Visst är statistik fantastiskt……
  Står jag med ena benet på kokplattan och det andra i frysen så berättar samma statistik hur mysigt och bra jag har det….

 • Buttington

  DN påstår att mordanmälningar ökat pga av att flera anmäler samma mord.
  Kan någon juridiskt kunnig svara på om det ens är möjligt att anmäla ett mord flera gånger av olika personer?

 • Kompis566

  ”Den bild som så ofta förmedlas om ökat våld och allt otryggare gator bygger i regel på att anmälningarna om mord och misshandel ökar.”

  Förr i tiden har man självklart inte anmält småsaker som mord och misshandel. Sådant var ju ganska vanligt innan berikningen började.

 • cointosser

  Ha ha, gillar ironin där..

 • cointosser

  Man kan säga vad tusan man vill med statistik. Litar inte ett skit på BRÅ längre. Dem sitter i knäet på alliansen. Jag har egna ögon i skallen att se med.

 • citronpoet

  Ska man hurra för att risken bli mördad sjunkit!? Den risken har alltid varit liten för icke kriminella. Åldringsrånen däremot ökar kraftigt, bedrägerierna och bostadsinbrotten likaså. Den brottsligheten har varit låg innan.
  Att sedan fler drar sig för att åka till akuten för vård efter en väskryckning och sitta där halva dagen är bara naturligt. Med statistik kan man bevisa allt.

 • Two Different Shoes On

  Inte jag heller, det är något med denna statistik som luktar illa.
  62 mord på ett år och det är lågt? Mer än en i veckan!!!!!
  Jag får det inte att gå ihop.

 • naivtive

  Något som är väldigt viktigt i sammanhanget är att sjukvården har blivit allt bättre på att ta hand om svårt skadade. Därför är mordförsök eller grov misshandel mer relevant om man vill jämföra. Jag har för mig att ”Affes statistik” använder ”försök” i stället för ”lyckade” mord.

 • KarlssonMikael

  Alltså, seriöst. Tror ni på detta?
  Man leker med statistik igen. För att dölja att våldtäkterna 1.000-dubblats sedan 60-talet. Allt för att dölja MENAs framfart. Detta är en icke diskussion.

 • Home_of_Arn

  Undrar hur mycket gatuskjutningarna och gruppvåldtäkterna har minskat?

 • citronpoet

  Att fler vittnen anmäler brott visar även att brottslingarna bryr sig allt mindre för att bli fast eftersom de begår sina brott trots folk i omgivningen. Att relatera våldsrånstatistiken till att offret besöker akuten är inte relevant i våra dagar då offer som rånas av ett helt gäng där flera har vapen helt enkelt inte gör motstånd.
  Därtill kommer att de utgått mätningen från en toppnotering. Just mord och våldsbrott visar stora skillnader genom åren, kurvorna går upp och ner i samband med oro inom den organiserade brottsligheten. Att begränsa mätningen till Stockholms city och antyda detta gäller för hela Sverige är missvisande. Det mesta av våldet sker i närhet till invandringsghetton. Uppklarandeprocenten för mord sjunker också (ingen vill vittna) eller så kallas det dråp eller vållande till annans död. Den här statistiken från PK-media visar enbart att alkoholrelaterat våld minskar i Stockholm city, ingenting annat.

 • prillan

  Jag är förbryllad: jag citerar ”anmälningar om mord ökar” tydligen är det så att förr anmälde de mördade inte så ofta att de blev mördade, men nu har blygheten släppt och de mördade anmäler gärningen…..

 • http://honesty4u.wordpress.com/ Lars Agerstig

  Har vi någon hyfsat kunnig här, som i en Skypeintervju med mig kan beskriva hur den statistiska verkligheten ser ut?

  Intervjun sänds sedan ut till tusentals mejladresser i veckan till de ”sovande”.

  Alla intervjuer publiceras här, http://honesty4u.wordpress.com/your-voice/

  Du är väl inte för feg va? Du får ju vara anonym!

  Adda mig på Skype så tar vi ett snack först och bestämmer lämplig tid.

  /Lars Agerstig
  honesty4u@hotmail.se
  Skype-adress: Lars Agge Agerstig

 • citronpoet

  Åldringar som rånas och hamnar på sjukhus dör oftast inom ett år men detta kallas ändå inte för mord.

 • jekjek1

  Enligt SVT Pejl ökar brottsligheten
  http://pejl.svt.se/brott/#graf
  Där pekar kurvan i princip uppåt hela tiden från år 2000 gällande den samlade brottsligheten.

 • Tomas O’Maely

  Det där ifrågasätter jag till den dagen Affes statistik tittar på siffrorna.
  Möjligen om man inte räknar med invandrar relaterat våld har mord och grovt våld minskat.

 • Bo Ålander

  Det där har jag läst förut, nå’nstans. Förklaringen var att tidigare var allt dödligt våld ihopklumpat under rubriken ”mord” men numera används begreppen ”mord”, ”dråp” och ”vållande till annans död” separat. Slå ihop alla de tre rubriceringarna så blir resultatet ett annat.

 • allemand

  Problemet är att det är vad Nisse i Hökarängen får på näthinnan och i öronen. SD verkar inte göra något för att Nisse skall nås av annan information.

 • MartinA

  Traditionellt har sverige haft 100 mord om året. Siffrorna i artikeln beror gissningsvis på fulspel med kategorier som kommentatorn Bo Ålander är inne på.

 • Bajen666

  Sånt här fixande och trixande borde vara brottsligt…morden ökar ju för f*n lavinartat, min gamla polare blev mördad i Söndags…som ett litet ex.
  SD 2014.
  R.I.P Jerry.

 • johnsson

  Att antalet mord har minskat beror nog mest på att akut sjukvården är bättre. Fler överlever.

 • Ulf Dahl

  Man kan täka att mord var ett storstads fenomen,men tack vare invandringen har det jämmnats ut. Fler mord småstäder ,färre i storstäder.

 • MartinA

  Hittade en pdf med följande i:

  ”Det finns vissa skillnader mellan BRÅs statistik och socialstyrelsens dödsorsaksstatistik. Skillnaderna beror på att Brås material endast innefattar dödligt våld som sker i Sverige och där den polisiära bedömningen är att det handlar om dödligt våld. Dödsorsaksstatistiken inkluderar däremot fall där svenska medborgare blir offer för dödligt våld utomlands och exkluderar fall där dödsorsaken inte ha kunnat fastställas, även om det är tydligt att personen dött till följd av dödligt våld (Brå 2011a).”
  Alltså, vi har en totalt politiserad myndighet, polisen (eller i vart fall deras chefer och rimligtvis de som bestämmer rapportrutiner och kategoriseringar) och en annan totalt politiserad myndighet. Tillsammans lär de kunna bända statistik och verklighetsbeskrivning långt bort från det verkliga?
  Hur mycket det går att lita på socialstyrelsens statistik nuförtiden är mer oklart. Men vi känner våra Pappenheimare vid det här laget.

 • YOTHI_TARZAN

  En anledning skulle kunna vara att fler våldsbrottslingar knarkar och super ihjäl sig begår självmord etc. I 60 % av fallen är det en kriminell som mördar en annan kriminell.

 • MartinA

  Citatet tog jag härifrån, har inte tid att titta noggrannt på det:

  http://www.bra.se/download/18.22a7170813a0d141d21800052645/02+D%C3%B6dligt+v%C3%A5ld.pdf

 • YOTHI_TARZAN

  Låter troligt

 • Vethut

  Statistik är statistik. Sanning är verklighet. Statistik och verklighet har inget med varandra att göra. Det är två helt skilda begrepp.

 • Snodden

  Den här statistiken är helt klart kraftigt manipulerad, men det finns en ganska enkel förklaring, idag är det i stort sett omöjligt att bli dömd för mord eller dråp, istället blir många frikända eller dömda för grov misshandel eller vållande till annans död istället. Detta drar ner statistiken rejält.

 • https://twitter.com/swebyggare swebyggare

  Definitionen mord har i större utsträckning ändrats i domar till DRÅP, lyssna på nyheter eller läs media, ”Ny skjutning i tex Göteborg en man död, polisen arbetar utifrån DRÅP eller mord. Dråp är en lägre straffskala annars skulle det behöva byggas nya fängelsebunkrar.

  ”Dagens EKO påstår nu på morgonen att benägenheten att anmäla mord har ökat sedan tidigare” trots det har mord minskat. Propaganda a la STA”ZZ”I fascism.

 • codatronca

  Hahaha såg nyss på texttv om detta. Propagandan med Sarnecki är igång igen. Själv upplever jag att det begås ett mord om dagen nuförtiden,och allt våld man ser rapporter om daglig dags är det nåt jag inbillar mig ??? Nä propaganda IGEN för att rättfärdiga den vansinniga invandringen. Ytterligare bevis för att vi lever i Absurdistan !!!

 • bibo57

  Ja hur många har de lyckats döma för hedersrelaterat våld och mord t.ex? Nästan alla frias ju, då vittnena inte vågar vittna! Samma med gängmord, alla håller tyst. Bara lögner alltså.

 • KarlssonMikael

  Så länge myndigheterna inte säger ifrån till våra nya medborgare så håller de sig lugna.

 • codatronca

  Marjasin klippte och klistrade nu är det våra myndigheter som gör samma sak. Varför kan man inte säga som det är ??? Slår jag ihjäl ”putte” så är det MORD enligt mig punkt slut. Sunt förnuft är en bristvara i muslimträsket Absurdistan !!

 • kattan57

  Det värsta skitsnack jag har hört på länge.Den sovande svensken tror säkert på detta eftersom media mörkar.Har aldrig varit så mycket våld förr som det är nu.Titta bara på alla åldringsrån-misshandel,alla våldtäkter.Eller våldtäkter kanske inte räknas till våldsbrott????Jag blir vansinnig snart.Är alla myndigheter+journalister lobotomerade i det här landet eller????

 • codatronca

  Ja man kan undra ang.lobotomering

 • kattan57

  Märkligt att denna rapporten kommer i samband med att skalleper reinfelt står å ljuger i partiledardebatten,att kriminaliteten minskar.Påtryckningar till media???Här ligger det en hund begraven…..

 • Kymco

  Inte så konstigt då nästan alla utredningar läggs ner samma vecka… Polisen verkar inte vara intresserad av att lösa brott av denna kategori.

  Många känner nog att det är meningslöst att anmäla ex misshandel etc.

 • Kompis566

  Jag tittade just under ”Relaterade artiklar”:
  ”Våldsanmälningar med dödlig utgång fördubblats i Stockholm”
  (http://www.exponerat.net/valdsanmalningar-med-dodlig-utgang-fordubblats-i-stockholm/)

  Passar det ihop? Anmäls varje mord 2 gånger nu?

 • codatronca
 • pg67

  Precis, drar mig själv för att vistas ute på vissa platser efter mörkrets inträde

 • j_london

  Hela detta (en gång Sverige) är så totalt korrumperat och genomruttet att det stinker lång, lång väg.

  Hela statsapparaten, alla myndigheter, allt och alla… in involverade i den massiva lögnen.
  Alltsammans börjar bli riktigt förbannat otrevligt; fascismen håller på att ta strupgrepp om landet och befolkningen.

  Detta medan man går hand i hand med muslimerna och mördarideologin islam, och invasionen av arab- & negermuslimer oavbrutet fortsätter, understött av massiva, muslimska trupper från Syrien.

  Ja, det ser mycket, mycket illa ut för oss som är vakna. 90-procentarna sover sin ljuva sömn framför Pravda-TV, så dom märker förstås ingenting!

 • ledsenfarmor

  Tror jag inte. Litar på Affe. De på Brå som gjort denna statiskt är lögnare. Regeringen vill lugna ner väljarna inför valet. Värsta är att medelsvensson tror på lögnerna istället för att leta efter vad som är sant Det är skrämmande att så många svenskar är så indoktrinerade.

 • MODER SVEA

  Är du ensamkommande invandrarbarn och slår ihjäl ”Putte” så är det inte mord, det klassas som pojkstreck. Är du däremot vuxen invandrare klassas det som kulturyttring. Och det är ju berikande med ny kultur, eller hur???

 • Svenskastavalla

  Anmälningarna om mord ökar.. Årets anka!

 • Gnurduff

  DET kan jag ”köpa” ! ! !

 • codatronca

  Litar på Affe jag med givetvis !! Har genomskådat propagandan och lögnerna för länge sedan i Absurdistan !!!

 • House Of Cards

  1) Jag blir alltid misstänksam när jag ser att man väljer olika basår. I den första grafiken väljer man 2000-2012, i den andra 1989-2012 och i den tredje 1995-2012. Varför väljer man olika basår?

  2) I den första grafen har man inskrivna vis SÖS. Är det heltäckande för samtliga ställen i Stockholm som man registrerar mottagning för våldsskador.

  3) Varför finns inte Sverige med i den sista grafen?

  4) i mittengrafen påstår man att 1989 var anmälda mord nästan lika stora som faktiska mord. Kan det inte vara så att man 1989 inte alls på samma sätt utredde detta på samma sätt som 2012? Det är något ”falskt” över bilden 1989. Mord är väl ändå inte något som man okynnesanmäler väsentligt mer 2012 än 1989. Här ligger också en hund begraven.

  Påståendet är riktigt och okontroversiellt. Men orsakerna till detta beror främst på

  a) En åldrande befolkning
  b) Minskat drogberoende
  c) Ungdomarna spelar dataspel istället för att hänga på stan

  MEN brotten har minskat FRÄMST bland svenskar och bland den vita västerländska befolkningen. De brott som begås som andel av invandrare har istället ÖKAT kraftigt. Utan massinvandringen hade siffrorna sett oändligt mycket bättre ut.

 • Klaatu

  ‘Nej, nej, snälla du, nu har du missuppfattat, nu överdriver du igen, så där hemskt är det ju inte!’ …önskar jag som vanligt att jag kunde säga, men det kan jag inte… eftersom jag håller med dig.

 • j_london

  Ja du, det är en mycket hemsk utveckling vi skådar. Man kan inte riktigt ta det till sig…
  Det är alltid så med orealistiska och surrealistiska händelser – de vill liksom inte lägga sig tillrätta i medvetandet. På något sätt sätter självbevarelsedriften stopp!

 • codatronca

  Propaganda och lögner gäller nu i muslimträsket !!

 • j_london

  Det är MYCKET skrämmande hur man försöker manipulera folket i landet och fullständigt föra allmänheten bakom ljuset…

  Ja försöka och försöka…

  Man lyckas naturligtvis. Har man lyckats att ljuga svenskarna fulla av skit de senaste 25 åren – varför skulle man misslyckas denna gång??

 • frejja

  Nu handlade det om att antalet mord har minskat som i många år legat på ca 100 /år, förra året var det nere i 62. Och eftersom man inte bara går efter ett enstaka år så måste det även ha minskat på sikt.

  Dessutom handlade det om gatuvåld, där just Södersjukhuset brukar få in ett stort antal skadade varje år, men nu hade det gått ner med 30 procent.
  Vad media skriver har inte med saken att göra, men de missar nog inte ett enda mord, det är vad folk vill läsa om.

  Våldtäkter räknas väl oftast inte som gatuvåld eftersom de flesta brukar ske inomhus och av en person som offret känner.
  Om man läser på sidor som Exponerat får man naturligtvis uppfattningen att både mord och gatuvåld har ökat enormt.

  Går man efter fakta så är det inte så.

 • citronpoet

  MEDIASKANDAL!
  DN:s fakta kommer från akuten på Södersjukhuset i Stockholm. Där ska skador efter gatuvåld ha minskat med en tredjedel under åren 2007-2012. Men under samma period ska i stort sett alla skottskador och många knivskador ha styrts över till traumaenheten på Karolinska i Solna!

 • OlofBull

  Hur hänger det här ihop? Nuförtiden är det ju ett mord i minuten och man hålller inte reda på dem längre. Mord på mord på mord numera.

 • valfisken

  MIn kompis fick näsan avslagen när han attackerades av tre främlingar.
  Han drog näsan rätt själv och gick hem utan att anmäla.

 • James

  Mord minskar enligt DN ?

  Javisst man har lyckats med det bland etniska svenskar , det som kvarstår är råa vidriga våldet orsakat av Invandrare ,Ziggenare trafficing samtidigt som uppklarnings nivån av brott minskar ( = statistiken våld sjunker) så vad har man då vunnit , Ingenting skulle jag vilja påstå mkt väld mellan invandrargrupperna anmäls heller aldrig eller förnekas hedersmod m.m Advokaterna har också blivit en del av brottslingarnas bästa vänner.

 • Sven Svensson

  Vi vet ju att reds anm på slutet stämmer.

  Hur många ”mördare” har inte blivit helt frikända????

  Som ex taximordet i Malmö förra veckan!!!

  Slaskmedia kan vrida hur som helst på statistiken så att de passar dem bäst.

 • niklasr

  Självklart ljuger de.
  Det är ju hela poängen med att driva en agendastyrd journalistik.

 • der_ewige

  Undra om Sarnecki haft ett finger med i spelet och förvanskat statistiken. Att andelen ”faktiska” brott minskat tror jag beror på att svensk polis har blivit så politisktkorrekt och inkompetent att de knappt löser några brott överhuvudtaget.

 • Two Different Shoes On

  Självklart. Om någon dödar någon annan och undgår straff i svensk domstol, så är det ju inte mord i statistiken.
  Så praktiskt.

 • vem skall betala

  Igår kom beskedet att Järvafältet är Europas mesta brottsplats hur går detta ihop?

 • testarigen

  En stor del av skillnaden utgörs också av att man kan rädda de med t ex stickskador/skottskador idag. Studier visar att det sker 450-500 mord i Sverige idag relativt akutsjukvården i mitten på 80-talet, dvs antal mord har ökat med 200 procent på ca 30 år. Kostnaderna är enorma för denna typen av vård och det medför t ex att man inte har råd att ha en bra geriatrik och pediatrik. Detta ger därför indirekta stor vårdprioriterings-problematik-problem som indirekt dödar.

  Hade vi haft den akutsjukvård med tillhörande utrustning som man hade 1985 hade antalet mord varit ca 500 st per år idag. Detta stämmer också med kraftigt ökade utvecklingen av gatuvåld. Det finns också ett mycket stor mörkertal av gatuvåld som aldrig registreras.

 • GunnarJa

  Ju fler svenskar som inte vågar gå ut, desto färre fall av gatuvåld.

 • House Of Cards

  Utmärkt grävjobb!

 • House Of Cards

  Bra!

 • Hoppalez

  Tyvärr så litar jag inte ett enda ögonblick på de som presenterar sådan statistik
  Hur är det nu tex i Göteborg, bara den senaste månaden så har man väl skjutit hur många som helst? Okej att alla inte dog, men…

 • Guest

  borttaget

 • MartinA

  Internestsökte fram Socialstyrelsens rapport ”Dödsorsaker 2012″ finns att ladda ner här:
  http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2013/2013-8-6
  Alltså, någonstans har de fifflat undan mord, dråp, vållande så någon här kanske kan hitta gräva fram nåot ur rapporten? Till sist måste man nog gå till insamlandet av statistiken, polisens och socialstyrelsens rutiner och instruktioner och förändringar i dem?

 • PastorCash

  Paniken växer i takt med att SD får allt högre resultat i opinionsundersökningarna. Man vet inte hur man ska fortsätta att
  försöka övertala skattebetalarna om att vår invandring är lönsam och
  utvecklande för landet.

  Patetiskt av DN, vi som lever i verkligheten och tänker själva går
  inte på denna pajas-propaganda, vi vet hur det ser ut, och det blir bara allt värre för varje månad.

 • AB Sverige

  Med statistik kan man bevisa vad som helst, titta tex på opinionsmätningarna! Finns det någon frisk person som tror på att SD bara skulle få ca 9-12 procent av rösterna om det var val idag? Precis var enda människa man pratar med är ju trötta på massinvandringen, även kommunpolitikerna säger ju nu ifrån och detta oavsett vilken politisk färg dom nu råkar ha! Nej statligt kontrollerad statistik saknar helt värde!

 • Kjell Andersson

  Absurdistan! SD 2014!

 • Svenskastavalla

  Det måste vara propaganda.

  Enligt text-TV och Jerzy Sarnecki beror det på att ”svenskarna” blivit mera civiliserade. Är det civiliserat att skjuta någon till döds varje vecka?

  Tummen upp för redaktionens anmärkning att det beror på att brottslingarna inte längre döms – det är fritt fram som i vilda västern!

 • Nordanvind

  Vi får inte glömma att andelen invandrare (trots allt, än så länge) är ganska liten, så även om dessa grupper (t ex mördarmenaiter och nogger blacks) råkar vara rejält våldsamma (bara hypotetiskt förstås) så kan det sväljas upp ganska effektivt i statistiken av en stor svensk majoriteten vars våld har minskat.

 • Nordanvind

  Vi får inte glömma att andelen invandrare (trots allt, än så länge) är ganska liten, så även om dessa grupper (t ex mördarmenaiter och nogger blacks) råkar vara rejält våldsamma (bara hypotetiskt förstås) så kan det sväljas upp ganska effektivt i statistiken av en stor svensk majoriteten vars våld har minskat.

  (Vet iofs också att jag har sett officiella siffror som tyder på motsatsen, inte minst våldtäkter men även personrån, men jag orkar inte gräva just nu.)

 • Nordbon1994

  Man ser ju tydligt att anmälda mord, misshandel och diverse våldsbrott ökar stadigt men att färre döms pga syltryggarna i domstolen.

 • citronpoet

  DN lyfter fram uppgifter från akuten vid Södersjukhuset i Stockholm. Där ska skador efter gatuvåld ha minskat med en tredjedel under åren 2007-2012. Men under samma period har i stort sett alla skottskador och många knivskador styrts över till traumaenheten på Karolinska i Solna, vilket påverkat statistiken. Det hela är alltså en gigantisk tidningsanka där DN:s journalist glömt bort att kolla källan.

 • oskar

  Sedan undrar man hur det som vi folk ser som mord kodas av polis o myndighet.
  Vi som är lite äldre måste ha ett dåligt minne som inte kan komma ihåg
  alla dessa mord och våldbrott.
  Undersökningen är väl gjord på beställning av EU för att dölja rådande
  sammanbrott i förda politik.
  Man minns ju rapporten om invandringens ekonomiska vinster.

 • larry

  Nog tycker man att det har ökat, det är väl Reinfeldt som har beställt den här rapporten.

 • fleshcutter

  Att det har blivit en sådan massiv skillnad på anmälda mord och dråp och faktiska är i min mening bevis på att detta är rent skitsnack!

 • indianen

  Som jag tolkar grafiken trollas 3/4 av morden och bokförs som något annat. 1989 var inte den skenande brottsligheten ett lika brännhett ämne, och då trollades bara 10% av morden bort.
  Och eftersom all brotts-statistik förskönas å det grövsta av Polis, BRÅ och ansvariga politiker, och det är dessutom är förbjudet att samla in relevant statistik över vilka brottslingarna är, och tidningarna konsekvent mörkar gärningsmännens identiteter, så finns det ingen som kan övertyga mig om motsatsen.

 • frejja

  Jag har lagt märke till att om någon blogg/tidning som inte räknar sig till ”gammelmedia” fått höra att någon död person påträffats går de ut med detta och vips har läsarna nästan genast bestämt sig för att det är ett mord.
  Och att mordet utförts av en invandrare och ett antal synpunkter på dessa invandrare.

  Sedan visar det sig att det inte alls varit något mord. Det kan ha varit självmord, olycka eller naturlig död. Åt detta ägnas inte många rader, ibland inget alls.Och alla fortsätter att tro att det var ett mord.

  Därför borde man ta det litet lugnt med att gå ut med nyheter som man inte vet ett dugg om och låta läsarna bestämma vad som hänt.

 • Rita_B

  Detta kan ju inte stämma, varningsklockorna dånar och säger mig att det är propaganda, som tyvärr många så beredvilligt accepterar.

 • Magentan

  ”Som jag tolkar grafiken trollas 3/4 av morden och bokförs som något annat.”

  Exakt!
  Var i statistiken hamnar t.ex. de döda ”balkongflickor”, där man på
  grund av ”otillräckliga bevis” inte kan få fram någon gärningsman?
  Räknas dessa fall kanske som ”självmord” eller ”olyckshändelse”? Eller finns det någon kolumn i BRÅ-statistiken med rubriken ”död under oklara omständigheter”, ”död av okänd anledning” eller något liknande? Och hur många döda personer finns i så fall i en sådan kolumn? Har detta antal ökats eller minskats de senaste decennierna?

  Huvudfrågan är väl hur stort antal av ”plötsligt påträffade döda
  personer” som INTE hade begått självmord, INTE dog av någon olyckshändelse, INTE dog någon naturlig död, utan alltså kan ha dödats av någon annan, samt i vilken kolumn dessa döda människor då finns i BRÅ:s statistik.

  Sedan har vi alla ”försvunna” personer. Både ”försvunna” svenskar och invandrare som ”försvinner”. I vilken kolumn hamnar dessa i statistiken?

 • Tintin

  Det bara skriker om mörkläggning.

 • MartinA

  Mja, jag tror det kategoriseras tidigare än så. Jag har läst litet om det här nu och dödsfall kategoriseras på två sätt. Dels själva diagnosen. Om man hittar en kropp utan huvud blir dödsorsaken ”blödning”, ”avlägsnande av huvud” eller något sådant. Men, det här huvudlösa tillståndet kan ju bero på olika saker. Som en arbetsplatsolycka, bilolycka, självmord, våld från annan person. En kategori som faktiskt har stigit sedan 2011 är ”skadehändelser med oklar avsikt”. ”skadehändelser” betyder typ våld eller möjligen förgiftning eller drunkning (jag är osäker). ”oklar avsikt” innebär att polisen inte har utrett det som brott, tror jag.

  Så, att ”dödligt våld” (alltså när någon dödats av någon annan, mord, dråp, vållande till annans död) sjunkit kan bero på att polisen utreder färre brott. Det skulle kunna vara ett symptom på ökat samhällsförfall, alltså tvärtemot vad DN och Reinfeldt yvs över. Eller på något annat. Eller så har faktiskt det dödliga våldet sjunkit.

  Den springande punkten förtroendet för myndigheter sjunker. Politikerna har använt statistik och myndigheter till för många politiska syften så vi har förlorat förtroendet. Exempelvis BRÅ som lika gärna kunde kallas BDÅ, Bråtts Döljande Rådet. Att förtroendet sjunker för myndigheterna beror på verkliga faktiska orsaker.

 • Assimelia

  ”Allt fler anmäler mord och dråp men i praktiken har de halverats”. Har de bara skojat lite med polisen – de som anmält? Gå inte på denna statistik. Alltfler frias och ingår då inte i ”mord och dråp”.

 • Assimelia

  Domarna är offentliga handlingar. Begär ut några, läs och bedöm sedan vad du tror?

 • Assimelia

  Reinfeldt var mäkta stolt över denna rapport i debatten mot Åkesson i tisdags.

 • frejja

  Finns det en dom på att mord har begåtts så är ju saken klar.

  Men felet är att sidor typ Exponerat går ut med uppgifter innan man vet vad som egentligen har hänt, och direkt har läsarna agerat både som polis, åklagare och domare och även skrivit ut etnicitet på gärningsman.

  För övrigt har jag skickat efter domar när det varit speciellt omskrivna fall som jag velat veta hela sanningen om.Den får man aldrig veta av att läsa tidningar.

 • brisslan

  Ni, som bär mössa. Vänd på den! Sa man förr när det berättades en stor lögn.

 • Two Different Shoes On

  ”skadehändelser med oklar avsikt”
  Den måste jag komma ihåg.

 • Pingback: Mord i både Falkenberg och Helsingborg

 • Pingback: Mord i både Falkenberg och Helsingborg - UmeNytt.se - Nyheter Sverige

 • JoakimBrahe

  ”Vi får inte glömma att andelen invandrare (trots allt, än så länge) är ganska liten,”…under vilken sten lever du?

 • Nordanvind

  Tänker främst på icke-europeisk invandring. Hur stor kan andelen vara i Sverige, 10%? Jag vet inte exakt, men om det är 10% så är det att betrakta som en ganska liten minoritet. Tillräckligt stor för att skapa stora problem förstås, men det var inte frågan.

 • Pingback: Video: ”Svenskfientligt våld”

 • http://www.exponerat.net/ Exponerat-Moderator

  Nu är du ute och cyklar. Läs detta:

  BRÅ: ”58 procent av våldtäkterna begås av okänd gärningsman”

  http://www.exponerat.net/bra-58-procent-av-valdtakterna-begas-av-okand-garningsman/

 • Pingback: DN ljuger och felciterar: ”Antalet fångar är nu så lågt att vi tvingas stänga fängelser”

 • frejja

  Nu gick ju länken till Exponerat och inte till Brå, då känner jag mig inte lika övertygad. Vet inte heller om man räknat in våldtäkter som just gatuvåld. Om det inte sker i den ena partens hem så är det nog ganska vanligt på efterfester och liknande där alla är ganska berusade, även offret. Och man känner varann åtminstone ytligt.

  Men att antalet våldtäkter har ökat är troligt, men så är inte fallet med mord som ju artikeln handlade om i första hand.

  Folk här verkar gilla G W Persson och han har vid flera tillfällen sagt att antalet mord brukar hålla sig runt 100 eller strax därunder år efter år.

 • Hjalle
 • Gnurduff

  Ska jag tro på detta så måste jag drogas först , men så mycket knark o alkohol finn inte i hela Sverige ! ! ! !

 • Nordanvind

  OK tack. Det talet inkluderar förmodligeen också europeisk invandring, som tidigare finländare. Icke-europeisk invandring är bara en del av det, men å andra sidan blir gruppen större om man räknar in barn som fötts i Sverige till två invandrade icke-europeiska föräldrar (tänker främst på mena och afrika). Intuitivt så tänker jag gissa på 10% tills vidare. Det växer dock snabbt, och andelen är mycket större om man bara ser till åldersintervallet 0-20 år.

MediaCreeper Creeper