Bibakabadi vill öppna Sveriges första moské för homosexuella muslimer

Bibakabadi vill öppna Sveriges första moské för homosexuella muslimer

Ardeshir Bibakabadi Bibakabadi vill öppna Sveriges första moské för homosexuella muslimer

Migranter som kommer till Europa tror ofta att förtrycket är över. Tyvärr är det inte så. Men ett gayvänligt muslimskt center har nyligen slagit upp dörrarna i Paris, och på samma sätt behövs nu en ”homoské” även i Sverige.

Med kommunalt stöd kan jag öppna en fristad för hbt-personer där alla är välkomna oavsett sexualitet eller religion, skriver Ardeshir Bibakabadi, ordförande i föreningen Homan Göteborg.

I Islam, liksom i andra stora religioner, finns kärleksbudskapet. Älska Guds skapelse. Älska andra. Älska tills du kallas hem till paradiset. Problemet är att så många har svårt att leva efter förkunnelsen. Kyrkorna har svårt att ta till sig sitt eget budskap. På en del håll i världen används religionen i stället som ett sätt att förtrycka egna medborgare. Då sviker man den förkunnelsen som man själv predikar – och sviker också de medmänniskor som man i stället skulle hjälpa, värna och stötta.

Jag är själv muslim, och särbo med en turkisk pojkvän. Hans familj känner inte till hans sexualitet, och skulle troligen inte acceptera den. Därför är vi tvungna att utge oss för att vara kompisar i stället för det som vi är, en par med rätt att älska. Det senare är något som alla människor borde ha rätt till. Det är en frihet som måste finnas. Migranter som kommer till Europa tror ofta att det är slut på förtryck och diskriminering. Tyvärr är det inte så.

I Paris har en homosexuell man som också är muslim öppnat ett center, ”en gayvänlig helgedom för muslimer”, som skall vara en fristad för hbt-personer liksom för heterosexuella som vill stödja sexuellt likaberättigande. Där skall alla vara välkomna oavsett kön, religiös och politisk uppfattning och sexualitet.

Ett sådant center skulle jag vilja ha också i Sverige. Jag vet att det finns ett stort behov. Jag kan absolut tänka mig att starta och driva ett sådant center eller moské.

Med ett gayvänligt muslimskt center skulle islams kärleksbudskap få större genomslag, och tolerans och fördragsamhet skulle råda. Men för att min dröm skall kunna förverkligas måste en extern och fullständig finansiering ordnas först. Kommunen skulle kunna gå in som finansiär.

Behovet av sådan anläggning i Sverige är stort eftersom muslimska hbt-personer, liksom muslimska kvinnor som anpassat sig till västerländska värderingar, inte känner sig hemma i moskéer och därför saknar en naturlig samlingsplats. Det finns ett stort mörkertal eftersom många muslimer och andra inte vågar stå upp för de värderingar och behov som de har.

Också i Sverige förekommer det förtryck. Muslimer drabbas av utanförskap, till stor del beroende på islamofobiska attityder i samhället, även hos gemene man. Man säger att ”i solen spricker trollen”. Så är det med fördomar. De visar sig sakna grund när de får ljuset på sig. En alldeles överväldigande del av muslimerna, i Sverige och i världen, vill bara leva sina liv i frid i ett öppet och tolerant samhälle.

Under alla förhållanden behöver migranter en fristad där de kan få hjälp med sin problematik. Den kan gälla asylprocessen, familjesituationen, integreringen i samhället eller den sexuella läggningen.

Föreningen Homan finns som en fristad och fyller en viktig funktion för många. Det gäller att nå fram till så många behövande som möjligt. Det är svårt att säga hur många de är som behöver stödjas eftersom många lever i anonymitet. En del bär på en rädsla för myndigheter eftersom de varit förföljda i sina hemländer – och en del vågar inte gå ut med sin sexuella orientering. Gruppen är under alla omständigheter stor.

Dessutom är det inte bara frågan om muslimer. Var och en som är homosexuell, bisexuell , transperson och migrant är välkommen hos Homan. Föreningen har trots svårigheter lyckats samla människor från olika håll i sin lokal i Göteborg. Det har visat sig i samtal att människor har känt en lättnad över att få vara sig själva i stället för att förställa sig. Dessutom har jag kunnat ge dem konkret hjälp.

Homan står upp för mänskliga rättigheter. HIV/AIDS-frågan och kampen mot homofobi står högt upp på vår agenda. Ett tolerant och välkomnande center som erkänner mäns och kvinnors lika värde, liksom deras lika och mänskliga rättigheter och som bejakar individens sexuella orientering skulle vara en värdefull hjälp, för individerna och för samhället i stort.

Jag är övertygad om att vår kärleksfulle Gud skulle se på ett sådant projekt med välvilja. Vår Gud vill säkert inte att samhällen och kyrkor skall förfölja oliktänkande och utsatta människor. Hans önskan är att de som han har skapat skall få leva som fria och stolta människor som kan följa sin egen natur och bygga sin egen tillvaro. Det som vi för vår del måste göra är att erkänna allas lika värde och rätt till likabehandling.

En annan inställning skulle vara okänslig och förkastlig. Därför att det viktigt att Homan finns som kan arbeta för utsatta människor, bland annat genom att påverka islam i en mer tolerant riktning.

I Koranen finns inte något förbud mot homosexualitet. I stället beror fördomarna på hur texterna tolkas och missbrukas, både när det gäller homosexuella och kvinnor. Dessutom behöver traditionerna anpassas och mildras. Det är djupt felaktigt att se på homosexualitet som en sjukdom. Vår läggning är naturlig hos människan.

Ardeshir Bibakabadi, Homan i Göteborg

SVT 

pf button both Bibakabadi vill öppna Sveriges första moské för homosexuella muslimer

Publicerad: 20 december, 2012 kl 7:08 under kategorin Gott & Blandat.

Kommentera gärna artikeln, men iakttag då vanlig nätetikett. Håll en trevlig ton och en hyfsad nivå på argumenten. Håll er till ämnet i artikeln. Exponerat ansvarar ej för innehållet nedan då vi inte förhandsmodererar kommentarerna innan de publiceras. Ni är själva helt ansvariga för vad ni skriver.
 • Johan Rydberg

  ” I Koranen finns inte något förbud mot homosexualitet ”

  Jasa inte och det är därför som homosexuella män hängs i lyftkranar i Iran och stenas i Saudiarabien, samt den arliga Pridefestivalen i Kairo tyvärr fick ställas in eftersom bada tva som dök upp blev sönderslagna av en rasande mobb.

 • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

  Alla moskéer är bögmoskéer eftersom alla muslimer är bögar. Vad är problemet?

 • Mariah_Magdalena

  Den här mosken kommer att bli föremål för salafisternas hat, och de kommer aldrig att tolerera dess existens eftersom homosexuella inte får vara muslimer.
  Att den skulle finnas i muslimernas namn kommer att uppfattas som en enorm kränkninmg.
  Alltå blir detta ett ställa man ska hålla sej på gott avstånd ifrån, för här kommer det att smälla förr eller senare om den byggs.
  Men här kommer sannolikt Waberi att få order från sina herrar i Saudi-Arabien, så ……….

 • BluEightTwo

  Dom där bögarna som sitter i riksdagen lär ränna där. Ylandes med rumpan i vädret. Det mångkulturella samhället berikar.

 • lars_pe

  Religion och sexuell läggning sköts bäst i den privata sfären.
  Så stanna där !

 • SofieLarsen

  Hmmm, gad vide, om den kan få lov til at blive liggende i fred for horder af vrede heteromuslimer? I think not. 

 • zeleka

  Lycka till….. men i framtiden blir det en Lycktstolpe till när salafisterna får som dom vill

 • SofieLarsen

  Men positivt er det jo, at alle PK’erne, der kæmper for muslimernes ret til at nyde livet på svenskernes bekostning, også samtidigt går ind for fri seksualitet og HBTQ-rettigheder.  Med etableringen af en moské for homoseksuelle mænd (hvad med kvinderne i øvrigt?) tvinges de almindelige muslimer til at bekende kulør – de vil IKKE kunne holde kæft og acceptere det – og så får PK’erne lov til at se det, vi andre har set for længe siden. Så hvis PK’erne ikke vil gå side om side med ekstremisterne, kaste med sten og råbe ”Død over bøsserne”, hvilket jeg har svært ved at forestille mig, så stiller de sig jo automatisk imod islam. Og DET bliver sjovt at se på!

 • Mariah_Magdalena

  Det ska bli mycket intressant att se vad som händer…. ;-)

 • helkoll

  Glidningen i artikeln är otäck. Från att vilja ha en Moské eller ett café glider han över till:” vår kärleksfulle Gud skulle se på ett sådant projekt med välvilja. .”vår kärleksfulle Gud skulle se på ett sådant projekt med välvilja. Vår Gud vill säkert inte att samhällen och kyrkor skall förfölja oliktänkande och utsatta människor”. Vi har redan acceptans i svenska kyrkan för kvinnliga präster och homosexuella.

  Byt religion och problemet är löst!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=562741559 Sandra Johansson

  På riktigt medmänniskor? Kan det inte finnas nåt bra med detta?? I vilket fall tycker jag att det är bra att det öppnar upp till debatt…och mycket modigt av Bibakabadi!  Detta projekt beror i och för sig på hur det görs och kanske att man håller sig till ett syfte möjligen…Men för dem som är psykiskt sjuka” och/eller i en genomgående fas med sin sexualitet så kan vi inte döma dom för det, men dom som t.ex. känner sig födda i fel kropp eller med fel genus och har försökt ändra sig för samhällets skull, dem kanske inte vill behöva byta religion, kan vi inte ha någon förståelse för det då? Kan dom då inte på något sätt förtjäna respekt och lite förståelse och faktiskt kunna ha möjlighet att utöva sin religion utan att vi människor ska fördöma detta, att döma är inte för dem troende (i alla religioner) så bör vi lämna över detta till den som vet bäst,  

 • http://www.svenskarnasparti.se/ FrittSverige

  Här har vi ett riktigt PK syntax error. Hur det än går, någon kommer bli kränkt här, antingen muslimer eller bögar.

MediaCreeper Creeper