Demoskop maj: SD ökar igen

Demoskop maj: SD ökar igen

BAROMETERN I den senaste mätningen från Expressen/Demoskop ökar Moderaterna på bekostnad av de tre mindre allianspartierna. Varken C eller KD skulle komma in i riksdagen om det vore val i dag. Nu öppnar FP än en gång dörren för Miljöpartiet.

 - Det är en rimlig utväg, säger partisekreterare Nina Larsson.

1305 Demoskop Demoskop maj: SD ökar igen

Röda blocket 47,4 procent
Blåa blocket 40,8 procent
(Inkl C och KD)
1 250 personer intervjuades mellan 29 april – 7 maj
Andelen osäkra väljare var 17,8 procent

Från att ha tappat i fyra mätningar i rad går Moderaterna nu framåt med 1,7 procentenheter och får 29,1 procent. Men frågan är om Fredrik Reinfeldt har anledning att glädjas åt siffrorna. Uppgången för M sker på bekostnad av de mindre allianspartierna. Både C och KD hamnar under riksdagsspärren i Expressen/Demoskops majmätning, förändringarna är dock inte statistiskt säkerställda. I april visade mätningen starkare siffror för tre av allianspartierna – C, KD och FP – men enligt den senaste mätningen har C och KD återigen halkat tillbaka till de låga siffror de legat på under en längre tid.

Finansminister Anders Borg, (M) säger till Expressens Annie Reuterskiöld:

- Det är inte opinionsmätningar som styr utan riksdagsval och de har mycket starka och förtroendegivande politiker.

Han anser att partiet bör stötta allianskollegorna.

- Ur mitt perspektiv ska vi naturligtvis ge dem uppbackning för att de ska kunna vara en del av vår regering.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson:

- Det är väldigt långt kvar till valet och jag känner mig fortfarande trygg med att det samarbete vi har i alliansen kommer att ge utrymme för alla fyra partier att kunna göra nya valframgångar. Vårt mål är att bilda en majoritetsregering efter valet.

De senaste veckorna har regeringsfrågan hamnat i fokus sedan S-ledaren Stefan Löfven tydligt slagit fast att han vill bryta upp blockpolitiken. Och i tisdagens avsnitt av ”Pihlblad & Svensson” uppmanade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson sin partiledare att redan nu börja föra samtal med Fp och C. Huvudskälet – att SD inte får inflytande över politiken vid en eventuell S-seger.

Det var första gången på mycket länge som en LO-ledning sanktionerar en regeringssamverkan med borgerliga partier. Men från Folkpartiet möts alla sådana inviter med kalla handen.

- Vi går till val som alliansen. Det finns ingen anledning över huvudtaget att samarbeta åt det hållet, säger Nina Larsson.

Däremot slår hon fast att även alliansen vill förhindra att SD får ett avgörande inflytande. En lösning är att bjuda in MP till ett samarbete.

- Det är en rimlig utväg. Naturligtvis föredrar vi att fortsätta med de fyra allianspartierna men om valresultatet gör det omöjligt då är det rimligt att ta upp en diskussion med MP.

Frågan är om den strategin har någon möjlighet att lyckas. MP:s språkrör Gustav Fridolin har gång på gång slagit fast att de inte tänker bli ett femte alliansparti.

Även Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson stänger dörren för en samverkan med Socialdemokraterna. Han betonar att C förlorade stort på samarbetet med S i mitten av 1990-talet.

- Då gjorde vi vårt sämsta val genom tiderna. Det finns inget som säger att det skulle bli bättre i dag. Vi kommer att hålla ihop i alliansen.

Stefan Löfven genomgick sin första kris som partiledare till följd av valet av Omar Mustafa till partistyrelsen i början av april. Men Socialdemokraternas interna problem kring affären verkar inte ha påverkat väljarna. S går blygsamt fram och får 32,9 procent.

- Många har hävdat att det var taffligt hanterat och att det indikerar stora interna problem. Utifrån väljarnas perspektiv är det dock inte någon stor fråga. Med flera exempel på tveksam intern styrning så kan förstås förtroendet komma att skadas och därmed väljarstödet, men där är vi inte riktigt ännu, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.

Enligt partisekreterare Carin Jämtin, S, räcker det inte.

- Vi ska kampanja och föra ut våra förslag och samla in våra nya politiska idéer för att utveckla politiken hela vägen fram till valet, för vi är inte nöjda med den här siffran, fortsätter hon.

Andelen osäkra väljare är stor i den här mätningen, 17,8 procent. Den gruppen har partierna all anledning att rikta in sig på, enligt statsvetaren Magnus Hagevi vid Linnéuniversitetet.

- Osäkra väljare är alltid bra eftersom att de är enklare att övertyga. Oftast beror osäkerheten på ett missnöje med det block eller parti man sympatiserar med, säger han.

Expressen, Demoskop

demoskop maj 2013 Demoskop maj: SD ökar igen

pf button both Demoskop maj: SD ökar igen

Publicerad: 9 maj, 2013 kl 12:53 under kategorin Politik.

Kommentera gärna artikeln, men iakttag då vanlig nätetikett. Håll en trevlig ton och en hyfsad nivå på argumenten. Håll er till ämnet i artikeln. Exponerat ansvarar ej för innehållet nedan då vi inte förhandsmodererar kommentarerna innan de publiceras. Ni är själva helt ansvariga för vad ni skriver.
 • hatte

  C har nog sin partiledare och förslaget om idéprogrammet att tacka för tillbakagången. De högerreligiösa och dess partiledare känns nog för de flesta som unket och vagt. Åker de senare ur riksdagen väntar ett maktövertagande i partiet. Då kommer Livets Ordsgängen att försöka ta över. Då är det nog kört för KD! Politiker som tror på Adam och Eva och som är beredda att lagstifta mot abort samt som anser att aga av barn ska vara en rättighet mfl dumheter, ska förvisas från våra beslutande församlingar.

 • http://honesty4u.wordpress.com/ Lars Agerstig

  Vi får under inga omständigheter nu sitta och vara nöjda över framgången att SD återigen ökar!

  Vi måste alla inse att det jobb som hittills var och en av oss lagt ner, är helt förgäves om detta resultat står sig till valdagen 2014.

  Vi bör därmed ta oss själva ordentligt i kragen och ge oss in i lejonets kula med våra argument och inte bara sitta här inne och glädjas över att Exponerats läsare minsann tycker som jag gör.

  Jag anser att hela kraften nu måste läggas på att försöka ta röster från det röda blocket!
  Tänk dig in i situationen att den rödgröna röran får egen majoritet i valet 2014. Den utvecklingen ter sig helt skrämmande i mina ögon. Det vore som att gå från elände rakt in i helvetet!

  Ha som ett eget mål, att försöka att dra hit minst 10 nya läsare till Exponerat VARJE vecka!
  Dessa läsare ska alltså komma från exempelvis Aftonbladet där majoriteten av läsarna är röda väljare.
  Allianspartierna tror jag inte vi behöver bekymra oss över, då de på alldeles egen hand tycks lyckas göra bort sig och mer eller mindre slänga över sina potentiella väljare till SD.

  Jobba alltså hårdare!
  SD ska ha mer än 25 % 2014! Ditt jobb är att se till att det blir så!
  Lita inte på att andra ska fixa det du själv bör göra!

  /Lars Agerstig
  honesty4u@hotmail.se

 • http://armamodersvea.blogspot.com/ Bo Ålander

  Och Folkpartiklarna lägger upp sig för klorofyllvänstern… Att liera sig med politiska motståndare blott och bart för att försöka få behålla platsen vid köttgrytan är inget annat än ren och skär, mental, prostitution.

 • http://www.exponerat.net/ SM811

  Ser bra ut men uppgången måste bli större.
  Undrar hur de PK på SVT skall rapportera detta.

 • gnorfel

  Wow… ett reportage som faktiskt inte klippt bort faktumet att alla partier är kopior av varann, förutom SD. Fantastiskt!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=568591707 René Olsson

  Valet 2014 kommer att bli intressant.
  Med dagens resultat så har S+V 38,2% M+FP 34,6% MP 9,2% SD 9,9%
  Frågan blir vart MP kommer att husera.. Blir det hos M+FP så kommer SD att ha mycket att säga till om. C+KD kommer inte ens in genom dörren med deras låga resultat. Med andra ord så slipper vi Annie Lööf och kanske även 40 miljoner invandrare.. Vi som lever i verkligheten vet ju att SD siffror ligger väldigt i underkant då man ej vågar visa sina sympatier för SD med risk för att jobbet ryker eller att man blir utsatt för andra olagliga trakasserier. Räkna med närmare 12-15% för SD i valet så förstår ni att valet 2014 blir intressant… PK eliten har redan börjat att mobilisera sig. LO har redan gjort klart för sig att S måste göra allt för att SD inte ska få något att säga till om. Det LO inte har förstånd att förstå är att en tredjedel av deras medlemmar är SD-sympatisörer. Vi kommer att få 6 partier i riksdagen. S+V, M+FP, MP och SD… Varför C inte kommer in beror ju på deras uttalande om ”fri invandring”. Hade folket velat det så hade ju C fått minst 20% eller hur?.
  Lite tankar en sån här söndag innan matchen mellan Kågeröd och Häljarp börjar…

 • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Art

  Ja, frågan är var MP ska ställa sig……..
  Annars verkar det bli väldigt intressant

 • cutter1

  det viktigaste är att granska och mota MP.

 • Fryke

  MP är lite som horor och kommer gå hand i hand med det parti som ger dom mest inflytande – vilket känns som det blir Moderaterna.
  Ja Reinfeldt är redan och pussar Fridolin i rumpan och Fridolin verkar gilla det..

  Hatar MP och allt vad dom står för idag – förr var dom för den svenska miljön, idag miljön för svenskar inget dom gillar… Tror begreppen blivit fel översatt under ett rus på ett möte med Romson, Ferm och Fridolin… Dom borde absolut sluta knarka så dom vet vad dom håller på med

 • Lars

  Dom kommer att få en chock på valdagen….. SD 2014

 • http://avpixlat.info/ Morningstar

  Hade majoriteten av svenskarna inte varit så förbannat korkade så hade hela klövern legat under spärren vid det här laget.

 • http://avpixlat.info/ Morningstar

  Glöm ej det massiva valfusket som kommer bli mer omfattande än under 2010

 • http://avpixlat.info/ Morningstar

  Bilderberggruppen verkar att ha bestämt sig för regeringsskifte och så kommer det bli. Vi talar om världens mest mäktiga och inflytelserika män (och några kvinnor).

 • http://twitter.com/rogerpanglao Roger B Hermanson

  Vad har hänt nu? Alla staplar är med.

 • http://armamodersvea.blogspot.com/ Bo Ålander

  Att SD ökar, kan det ha att göra med att våldtäktssäsongen har börjat?

 • http://honesty4u.wordpress.com/ Lars Agerstig

  Alldeles riktigt! Frågan är om det finns något utrymme för SD?

  /Lars Agerstig
  honesty4u@hotmail.se

 • http://honesty4u.wordpress.com/ Lars Agerstig

  MP kommer aldrig att bli ett hot, trots att de förvisso påverkat politiken för alliansen en hel del. Jag tror dessutom att både MP och V kommer att finnas kvar i svensk politik under en mycket lång tid framöver.
  Dessa virrhöns hittar alltid vilsna människor som får eras röst.
  Det farliga ligger i om S får många röster, för då lär aldrig SD få något inflytande, enär S tycks kunna liera sig med vilka som helst.

  /Lars Agerstig
  honesty4u@hotmail.se

 • Anonym

  Jag skulle vilja ha hit oberoende internationella valobservatörer.

 • 585961

  Och nu vill centerns ungdomsparti släppa marijuanan fri i Sverige , först skulle alla utlänningar släppas in sen skulle dom ha månggifte och nu detta , vilket bottenskarp röstar på de idioterna och MP är lika insnöad , bottenskap allihop

 • Gnapp

  Vad spelar det för roll? SD vill assimilera IQ-68-somalier i tron att de ska kunna tillföra något, bara de börjar fira midsommar i stället för ramadan. Deras låga intelligens beror enligt SD-logik på islam, och inte tvärtom. Att större delen av sub-sahariska Afrika uppvisar samma låga intelligensnivå, samma utvecklingsnivå, och är KRISTET, spelar mindre roll – allt handlar ju om kultur. SD, ”hela Sveriges parti”, som talar för ”infödda svenskar så väl som invandrade svenskar”, är inte Sveriges räddning. Jimmie är inte Messias.

  ”Det finns en grupp människor som har bott här väldigt länge men det är nog få nu levande svenskar, med svensk nationell identitet, som kan betraktas som etniska svenskar.”
  - Jimmie Åkesson
  http://www.tv4play.se/program/rosenberg?video_id=2240676

MediaCreeper Creeper