Landstinget i Västernorrland tvingas ta emot kontanter

Landstinget i Västernorrland tvingas ta emot kontanter

pengar Landstinget i Västernorrland tvingas ta emot kontanterLandstinget i Västernorrland tvingas backa. Vården måste återinföra kontantbetalning. Det blir resultatet av en vägledande dom från kammarrätten i Sundsvall. I domen får en man från Jämtland rätt mot sitt landsting som är på väg att slopa kontanterna.

I Västernorrland blir effekten att tiden måste vridas tillbaka. Endast kort eller faktura duger inte. Patienten har rätt att betala i reda pengar vid besök på vårdcentraler och sjukhus.

Landstinget i Västernorrland bedöms förlora mellan en och en halv miljon kronor på att ställa om igen. I andra landsting nämns siffror upp mot fem miljoner.

Härnösands socialdemokratisiska seniorförening har protesterat högt och länge mot slopade kontanter inom landstinget. Häromåret anmälde man både landstinget och Swedbank till diskrimineringsombudsmannen, DO, med invändningen att kontantfritt är något som främst går ut över glömska, socialt svaga och äldre personer.

Nu får man gehör i och med kammarrättens dom.

– Jag tycker nästan lite synd om landstinget. Felet var att man hade så bråttom. Man skulle ha väntat och haft kontanter kvar under en lång övergångstid, säger Bo-Anders Öberg, ordförande i föreningen.

Svea hovrätt har i ett likartat fall som gällde deposition av hyra slagit fast att en länsstyrelse inte kan inskränka rätten att betala en skuld med mynt och sedlar utgivna av Riksbanken.

Allehanda.se

pf button both Landstinget i Västernorrland tvingas ta emot kontanter

Publicerad: 10 augusti, 2013 kl 16:20 under kategorin Ekonomi.

Kommentera gärna artikeln, men iakttag då vanlig nätetikett. Håll en trevlig ton och en hyfsad nivå på argumenten. Håll er till ämnet i artikeln. Exponerat ansvarar ej för innehållet nedan då vi inte förhandsmodererar kommentarerna innan de publiceras. Ni är själva helt ansvariga för vad ni skriver.
 • biran

  Det är för mycket av datanördar och snorungar på många befattningar. Lyssna alltid till de äldre först ty de vet bäst vad som är bäst för dem.

 • Pantertanten

  Hur många åldringar har kredit/bank-kort?
  Faktura innebär extra kostnader, fakturaavgift etc.
  Våra ”styrande” verkar inte ha koll på verkligheten.

 • Bigamisten

  Laglösheten och obefintligt skydd från Polis gör att kontanter snart dras in för
  alla i Sverige.

 • jesse72

  Ja det drabbar våra äldre, har de inte tillräckligt med bekymmer att betala vanliga räkningar med alla extra utgifter det blir på varje räkning, äldre kan helt enkelt inte det som vi yngre kan!

 • Spiggen

  ..

 • Andersonszkan

  Det är inte för våra svenska pensionärers skull som klockan vridits tillbaka utan för alla illegala utlänningar som nu ska få vård för en struntsumma. Här är en scen från en svensk vårdcentral:

  Blatte nr 1 går in och frågar hur mycket det kostar?…40 kronor svarar receptionisten. Medan blatten går in på ett behandlingsrum kommer blattens broooscha och frågar: Hooor micke?…receptionisten svarar 40 kronor.

  Blatten tar fram en kniv och frågar än en gång: Hooor micke?…receptionisten börjar ana att det rör sig om ett rån och svarar med vek röst: Hundra kronor?

  Blatten blir irriterad och skriker: HOOOOR MICKE?…receptionisten inser nu att det verkligen handlar om ett rån och säger: 900 kronor!

  -Bra nooo vi pratta sama sprok!….och i samma stund kommer Blatte nr 1 tillbaka och dom avlägsnar sig gemensamt, 900 kronor rikare och med ett recept på Viagra i fickan.

 • kattan57

  Vilka jävla idioter egentligen skulle man komma till dom med bara enkronor i en påse å betala med…lol

 • NE_Mannen

  Och banka till landstingspolitikerna i planeten med den ;-)

 • biran

  Svenska mynt och sedlar är lagliga betalningsmedel i Sverige och skall så förbli.

 • Lundiz

  En BRA DOM …
  Visar att det finns något rättstänkande och sunt förnuft i domstolar

 • http://www.facebook.com/stefan.mansson1 Stefan Månsson

  Det är väldigt krångligt att rätta till om det uppstår problem.
  Ta följande exempel: Datorn ”kraschar”, Kortet tappas bort telefonen blir stulen, Koden glöms bort etc.
  I och med att bankerna går över mer och mer till internet och inte vill ha personlig kontakt med kunden är problemen för de äldre uppenbara. Dessutom har många banker väldigt krångliga system som blir mer och mer komplicerade. Förutom det saknar bankerna gemensam standard för inloggning… Betyget kan bara bli: skitdåligt!

 • janneMelin

  självklart! Särskilt som vissa inte ens FÅR ett kort av någon bank, inte ens ett kort utan kreditmöjligheter. Hur ska dessa människor betala för något i framtiden? Tillbaka med våra kontanter och bromsa kortbetalningsmöjligheterna till att vara som nu.

 • McKay_0

  Ta fighten där den hör hemma, hos Banker och politiker.
  Inom snart kommer det enbart finnas kort med kredit.

 • lars_pe

  sedlar och mynt är lagliga betalningsmedel och innebär att var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som betalning.

  Detta bekräftas av prop. 1986/87:143 s. 64

 • Pingback: Gävle kommun vägrar följa kammarättens dom

 • Pingback: Gävle kommun vägrar följa kammarättens dom | UmeNytt.se - Nyheter Umeå Sverige - Nyhetsportal

MediaCreeper Creeper