Mindre antal flyktingar till Sverige

Mindre antal flyktingar till Sverige

billstrom grata invandrare barn flyktingar migrationsverket mv Mindre antal flyktingar till SverigeMigrationsverket skriver inom kort ner prognosen över asylsökande till Sverige. Flyktingarna från Syrien har inte blivit så många som väntat. Därmed kan verket avveckla ett antal tillfälliga boenden som kostat mycket pengar.

I höstas slog Migrationsverket larm: Kriget i Syrien hade lett till en kraftig ökning av antalet asylsökande till Sverige. Prognosen för 2013 skrevs upp. 18 000 syrier väntades begära asyl – totalt 54 000 människor från olika länder.

Larmet fick snabbt politiska följder. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson slog på stora trumman. Mycket tyder på att det var en orsak till att SD tog ett skutt upp i opinionsmätningarna. I samma veva började migrationsminister Tobias Billström (M) tala om att regeringen ville ”få ner volymerna”.

Men nu visar ny statistik att det inte kommit så många syrier som väntat. September till november i fjor sökte 1 200–1 300 syrier per månad asyl i Sverige. Sedan februari har siffran legat stabilt runt 700 per månad. Under första halvåret i år har 4 750 syrier sökt asyl. Utslaget på helår pekar det mot 9 000 under 2013 – hälften mot prognosen.

– Vi kommer att skriva ner prognosen. Men vi kan ännu inte säga hur mycket, säger Merjem Maslo, som leder arbetet på verkets omvärldsenhet.

Skälet till att det kommer färre syrier är inte att behovet av att fly har minskat. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har våldet tvingat mer än 1,7 miljoner människor att lämna sina hem för att söka skydd i grannländerna. Ännu fler är på flykt inne i Syrien.

Istället beror det på att Grekland har stängt flyktvägen mot Europa genom att resa stängsel och postera ut 1 800 nya gränsvakter mot Turkiet – en politik som kritiserats hårt av bland annat Amnesty International.

– Människor i Syrien har fortfarande stort behov av att fly. Men de kommer inte vidare, säger Merjem Maslo.

Stoppet i Grekland påverkar inte bara syrier, utan även afghaner som försöker ta sig till Europa via Istanbul. Men också antalet medborgare från länderna på Balkan som begär asyl i Sverige har minskat.

Under årets första sex månader har totalt 18 855 personer lämnat in asylansökningar. Utslaget på helår motsvarar det runt 38 000 – långt under förra höstens prognos på 54 000. Därmed har också trycket mot Migrationsverkets boenden minskat.

– Om trenden håller i sig kan vi börja avveckla direktupphandlade tillfälliga boenden, säger Caroline Henjered, verksamhetschef på verket.

När det kom som flest syrier tvingades Migrationsverket snabbupphandla tillfälliga boenden som ofta blev dyra eller av låg kvalitet. Nu hoppas man att verkets ordinarie lägenheter ska räcka till de människor som söker asyl i Sverige.

1,7 miljoner människor har flytt kriget i Syrien. Turkiet och andra grannländer har tagit emot i särklass flest.

EU har ambitionen att skapa en gemensam asylpolitik – men har långt kvar.

Sverige och Tyskland tar emot 65 procent av alla de syrier som sökt asyl i EU. Grekland skickar regelmässigt tillbaka syrier till Turkiet.

Det är detta som svenska politiker menar när de vill ”fördela bördorna” jämnare inom unionen.

2012 kom totalt 43 887 asylsökande till Sverige. 2011 var siffran 29 648.

Sydsvenskan

pf button both Mindre antal flyktingar till Sverige

Publicerad: 9 juli, 2013 kl 15:55 under kategorin Politik.

Kommentera gärna artikeln, men iakttag då vanlig nätetikett. Håll en trevlig ton och en hyfsad nivå på argumenten. Håll er till ämnet i artikeln. Exponerat ansvarar ej för innehållet nedan då vi inte förhandsmodererar kommentarerna innan de publiceras. Ni är själva helt ansvariga för vad ni skriver.
 • Etniskt_handikappad

  Antag att ett land kan ta emot X antal flyktingar (och ekonomiska turister, etc) under Y år, så ligger Sverige långt, långt över sin kvot.

  Detta ger att så länge vi inte får ner siffrorna dramatiskt under dagens nivåer, Syrien eller ej, har vi ett problem. Även helt utan Syrien måste volymen ner!

 • Bigamisten

  Underbart! Etniska svenskar som minoritet i Sverige kan kanske flyttas från
  2025 till 2026 om trenden håller i sig och nettoinflyttningen sjunker från 2012
  och 111.000 till 80.000.

 • El Lily

  ”Grekland har stängt flyktvägen mot Europa genom att resa stängsel och postera ut  1800 nya gränsvakter mot Turkiet.”

  Det går om man vill eller blir tvungen

  SD2014

 • Skattebetalaren

  Tack för det men det kommer ändå för många hit. Vi borde stoppa helt i 20år.

 • YOTHI_TARZAN

  Äntligen har Grekland gjort något som är rätt

 • jim

  En mellan stor stad varje år! Och det bekommer inte dem som tar besluten?

 • Fryke

  Det är fan märkligt att alla länder i väst ska ta hand om detta avskräde som INTE har varken kunskap eller ens vilja att klara sig själva.
  Dom kommer hit och verkar tillbringa 100% av sin vakna vardag till att försöka hitta ursäkter så dom slipper att jobba eller göra rätt för sig.
  Igår på vägen till affären gick jag förbi ett par hus och portuppgångar då det är c:a 10 minuters promenad till affären… Ut ur en port kommer en muslim med burqa och jag såg bara ögonen på… Kände hur hat, ilska och förbannelse över henne och hennes jävla religion bara kokade i mig… Spottade instinktivt precis när jag hade passerat henne – ja ni vet som man gör när en svart katt korsar ens väg…
  Är det verkligen så vi vill ha det i landet? Är DET utveckling av ett samhälle?
  Islam är fan det största segregerande påhitt sedan människans begynnelse och när vi enligt forskning, härstammade från aporna…
  Att se denna kärring gå där med sina barn, tror jag fick det till 5 stycken och en på väg… Ja om inte hela burqan var uppblåst… Ja hur som så var kärringen uppblåst så nog verkade hon ha en på väg…

  En tanke slog mig också.. HUR legitimerar hon sig vid ett nödfall?
  Hur fan gör kärringen om hon blir sjuk eller ska föda barn??
  Sjuk religion den där islamreligionen…
  ”Smällta in och anpassa sig” – Ja precis – ”KISS my ass” skulle jag vilja säga till henne, men jag kan inte arabiska.. Men betala till henne och hennes jävla parasitliv ska man göra via skatten… ÄR DET RÄTTIGHETER???

 • jim

  Vad säger greklands rättrådiga medborgare om det? Kan tro att det blir ett hiskligt liv i deras pk-media?…..Nej, jag vet. Dem har mod!

 • jim

  Arabic bous tize kiss my ass

 • Bigamisten

  Bra men 1/1 blir rörligheten fri från Bulgarien också.

 • http://www.exponerat.net/ Exponerat-Moderator

  Från Kosovo nu också.

 • Svenskastavalla

  Det går snart att krydda på med dubbelt så många egyptier, så Alliansen kan nog klara målen i alla fall!

 • Rollo123

  Vi kan lätt skicka hem minst 500000 blattar och det skulle enbart få positiva följder!

 • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

  Som av en händelse letar PK efter folk att slänga andras pengar på nu när illegala invandrarna baxats till smörgåsbordet. Så här lät det:

  ”Vi har så jävla mycket pengar fortfarande trots att papperslösa nu fått sitt, vad ska vi slösa andras pengar på nu då?. Jo, jag vet! alla rumänska zigenare! de har ju inte gratis vård!”

 • tokeskil

  + de 600.000 som går till jobbet varje dag .

 • ElisabethElisabeth

  Ja – de går ju till socialkontoret

 • j_london

  Bra talat broder!

 • https://twitter.com/swebyggare swebyggare

  Hoppas att det sprider sig till alla världens mörka hörn att Sverige inte välkomnar bidragsturister och kriminella och att flödet blir minimalt.

 • kattan57

  Eller den privata bankomaten DO

 • kattan57

  Ja fy fan å då har albaner fri lejd oxå via Kosovo

 • 2Lkopp

  Men, men, men, hur ska det då gå med våra pensioner?

 • Patrick

  Precis alla dessa 600.000 som går till jobbet och får sin lön utbetald med skattemedel.

 • disqus_gfahSr13oa

  Tänkte precis detsamma. Ser inte bra ut alls.

MediaCreeper Creeper