Storebror vakar över dig

Storebror vakar över dig

Storebror vakar över dig Storebror vakar över digE-delegationens plan omfattar inte enbart post. I framtiden finns en idé om att skapa en statlig tjänst som ska kunna samla alla dina fullmakter, till exempel för bankärenden. Domänen Minafullmakter.se är redan registrerad av Bolagsverket. Staten vill slippa skicka post till din brevlåda.

Bakom kulisserna byggs nu en myndighetssajt upp där medborgarnas alla kontakter med staten, kommuner och landsting ska samlas. I potten ligger flera hundratals miljoner kronor i besparingar, men utvecklingen får samtidigt kritik.

Har du hört talas om Minameddelanden.se?

För de allra flesta är svaret troligtvis nej. Ingen marknadsföring har gjorts och landets myndigheter har hittills arbetat mer eller mindre i det tysta med utvecklingen. Planen är att skapa en digital brevlåda som ska vara lika självklar som din vanliga brevlåda.

Svenska myndigheter har förvisso under många år erbjudit flera tjänster via internet, till exempel deklaration och ansökning om föräldrapenning. Men arbetet som pågår nu är i flera avseenden annorlunda.

Tanken är att staten ska skapa en ”superhemsida” där all myndighetskorrespondens ska samlas. Slutskattebesked, beslut om sjukersättning och CSN-meddelanden ska således hamna på Minameddelanden.se i stället för i brevlådan. Förändringen ska dock vara frivillig.

– Det finns en efterfrågan om en samlad tjänst där man hittar allt man behöver i kontakten med staten. Nu är vi på gång och räknar hur mycket vi skulle kunna spara på att inte göra alla utskick med post. Vi tror att det handlar om mycket pengar, säger Lena Warstrand, kommunikatör vid E-delegationen.

Arbetet drivs av bland andra Skatteverket och Sveriges Kommuner och landsting genom E-delegationen, en myndighetsöverskridande enhet som regeringen har inrättat.

Red anm; en liten enkel fråga, när kommer det att installeras avlyssning och kameror i våra hem, så Storebror har full kontroll? Det måste klia i fingrarna hos Reinfeldt &Co för att införa det också.

Läs vidare; Dagens Nyheter

pf button both Storebror vakar över dig

Publicerad: 11 februari, 2013 kl 10:00 under kategorin Gott & Blandat.

Kommentera gärna artikeln, men iakttag då vanlig nätetikett. Håll en trevlig ton och en hyfsad nivå på argumenten. Håll er till ämnet i artikeln. Exponerat ansvarar ej för innehållet nedan då vi inte förhandsmodererar kommentarerna innan de publiceras. Ni är själva helt ansvariga för vad ni skriver.
 • monamuslim

  Behövs det när varenda en lägger ut sitt livs historia i Facebook.

 • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

  Den totalitära staten blir mer och mer en verklighet för var dag som går. Det skulle inte förvåna mig om de som idag känner sig hatade (läs feministiska bloggare) blir initiavtivtagare till en angivarportal där alla som har en annan åsikt än PK kommer att registreras. Nästa logiska steg blir att regeringen tar över och utvecklar tjänsten till att bli ett nytt STASI. Det är inte långt borta.

 • SofieLarsen

  Det er vel bare det samme som den danske e-boks? Den er jeg såmænd fint tilfreds med, og det tror jeg også de fleste andre danskere er. 

 • Johan Rydberg

  Jag rekommendarar alla sverigevänner att läsa George Orwells omtalade bok ” 1984 ” 

  Den bör finnas pa varje välsorterat bibliotek eller som pocket i bokhandeln. Detär en kuslig paminnelse om det perversa EU-projektet.

 • http://profiles.google.com/storlek45 cREMATORy

  Det låter som att både KGB och CIA är liberala jämfört med den svenska registreringen av alla man gör nu för tiden.
  Snart sitter det väl ett datorchip inne på toaletten oxå, bara för att dom ska ha koll så att man inte skiter för ofta.. 

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000567774610 Lena Ahlbäck

  Och hur är det med integriteten när våra kontaktlistor m.m. från alla smartphones ligger i ”molnet”? Och GPS håller reda på vart enda steg vi tar? Valmöjligheten att lägga en backup på våra mobiler på våra egna datorer finns inte ens. Vi är tvingade att lämna alla uppgifter till MOLNET…..

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000567774610 Lena Ahlbäck

  En fördel med samlade handlingar kan vara för alla hemlösa som inte ens kan söka socialbidrag för att de inte har någon brevlåda att samla alla uppgifter soc vill ha innan de betalar ut försörjningsstöd. Alltså, för dessa trasiga, mentalt nedgångna individer som inte kan hålla reda på post och papper, kan det ju vara bra.

 • ErikWhite

  Den lär ju segla upp som en favoritsajt för hackare från Perstorp till Peking…

 • ErikWhite

  Ja för iPhone har de väl allihop…

 • ErikWhite

  Är vi inte alls! Visa lite civilkurage, människa.

 • ErikWhite

  Påminner om det kusliga socialistprojektet svenskarna utsatts för de senaste 50 åren också.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000567774610 Lena Ahlbäck

  HAHA du kan väl ge dem din förra när du byter modell. Eller så har kanske Stadsmissionen en gammal dator…

 • farsartat

  Scary!

 • PETER NYMAN

  Men den enorma mängden nyanlända,sombehöver 6 år för att lära hjälplig Svenska.Där hjälper inte översättningar då DOM är analfabeter på alla språk.Här måste samhället ingripa som ger varje nyanländ en tidigare anländ som stöd för att kunna ta del av det höjda bidraget.

 • ledsenfarmor

  Hoppas att de ställer till stora problem. Regeringen har redan tillgång till uppgifter från banken varje år. Det är redan det, för mycket.

 • ledsenfarmor

  Där håller jag med dig. Men resten av svenskarna ska de ge tusan i. Vi klarar oss själva.

 • ledsenfarmor

  Tvivlar jag på. Inte ens jag har en sådan. Behöver ingen.

 • ledsenfarmor

  Läste den för många år sedan. Fick mig en tankeställare. Därav kritiserar jag myndigheter så fort jag har en möjlighet.

 • ledsenfarmor

  Nej. bara ett myrsteg bort.

 • Vidliv

  Installera avlyssning och kameror i våra hem..?  Haha de som avlyssnar mig kommer att få höra piiip piip regeringen piip piip Reinfeldt piiip..och de kommer att se mitt långfinger i vädret ständigt..

  Bara för att jeflas med dem så ska jag begära ut allt skriftligt.Hoppas att någon hackar den superhemsidan.

  Vad säger Datainspektionen? Javisst?

 • Vidliv

  Personer med funktionshinder får frågor från F-kassan om hur många gånger de behöver gå på toaletten..hur mycket assistans de behöver ..vem vet det?Måste man gå så måste man gå..

 • http://www.facebook.com/people/Maria-Lindstrom/630692648 Maria Lindström

  ”Förändring ska dock vara frivillig..” Ja, men för hur länge?
  Om man sen inte har AJfån och tillgång till dator o internet, hamnar man utanför systemet då?

 • ErikWhite

  Staten vet nog mer om dig än du själv vet, personnummer avkrävs ju i tid och otid, oftast utan någon som helst giltig anledning. Och Staten glömmer aldrig…

 • NE_Mannen

  Gissa varför de vill avskaffa kontanter som betalningsalternativ ? Vi ska tvingas in ett system precis som vi / du  sett i hemska framtidsfilmer där vi inte har något att säga till om. Heter det ajfån om man tappar den på tån ?

 • NE_Mannen

  Bra bok , urkass film, men om man inte orkar läsa denna korta bok så se åtminstone den urkassa filmen, den ger en ett nytt perspektiv på tillvaron !!!

 • ledsenfarmor

  Det är fruktansvärt hur personnummer missbrukas. Undviker att lämna ut det om det är möjligt. Nej, staten glömmer aldrig. Numera när affärskedjor sparar information om vad du handlar och sedan sänder ut reklam baserat på det, har det gått alltför långt. DDR och Nordkorea smyger närmare för varje dag.

MediaCreeper Creeper