Svensk mor vägrade halal – krigade till sig svenskt kött åt sina barn i skolan

Svensk mor vägrade halal – krigade till sig svenskt kött åt sina barn i skolan

2013 06 12 05 24 47 mor barn svenskt kott skolan Svensk mor vägrade halal  krigade till sig svenskt kött åt sina barn i skolan

Många skolbarn, men knappt några svenska, får dispens i skolköket för allergier eller religiösa skäl. Men nu har mamma Anette krigat igenom ett unikt undantag – hennes barn ska serveras svenskt kött i skolan av etiska skäl. ”En dag fick vi helt enkelt nog”, säger Anette. Hoppas fler hänger på.

Bröderna Nils, 12, och Albin, 10, (bilden med sin mamma Anette), blir nu serverade, nästan alla gånger, svensk mat i skolan. Nyheten gick först att läsa i tidningen Land Lantbruk. Men det satt hårt inne att få igenom kravet på svenskt kött berättar Anette. Alla vet ju att kommer man inte från ett exotiskt land som har någon vanföreställande ideologi eller kultur så är det i stort sett omöjligt att få igenom något mot myndigheter. Men så efter flera månaders lång kamp, som tog hela vintern, får nu bröderna gå in i köket när andra barn serveras muslimsk halalkyckling – och hämta svenska kycklingfiléer.

– Vi har länge tyckt att det var en himla dubbelmoral. Vi har en hård djurskyddslag i Sverige. Sedan sitter kommunpolitiker som ska besluta vad som köpas in till bland annat skolor och då är det svenska köttet för dyrt att köpa in. Då tar de oftast in att det billigaste alternativet, säger Annette Gustawsson.

Mamma Annette kan det här med mat. Hon driver tillsammans med sin man Jacob, mjölkproduktion på Billinge gård i Norrtälje. Dagen de fick nog hämtade de en blankett gällande specialkost för skolbarn som hade ”religiösa, etiska eller allergiska skäl”.

– Det är inte okej att de får mat som vi inte lagligen får producera i Sverige, menar mamma Anette och fortsätter: Vi tänkte att det här absolut är etiskt och skickade in en fråga om att de skulle ha svensk mat.

Men som sagt, de är en svensk familj så det blev ett rungande NEJ direkt. Då fick de dribbla bort korkskallarna som bestämmer. Och genom att ansöka om, och läs nu noga så alla Ni som läser detta kan göra samma sak, mat producerad enligt de hållbarhetskrav som Miljöstyrningsrådet har tagit fram, så serveras bröderna nu mat producerad i Sverige.

– Det tog hela vintern för att komma fram till beslutet, men för en månad sedan fick vi beskedet. Att de får mat enligt Miljöstyrningsrådets hållbarhetskrav innebär att de i stort sett får svensk mat. Det kan komma köttfärs från Tyskland nån gång, men det är sällan, och då är det något som uppfyller kriterierna, säger hon.

Mamma Anette berättar att barnen Nils och Albin är överlyckliga över beskedet.

– De har fostrats med detta och går nu stolta och rakryggade på skolan, säger hon.

Samtidigt har mottagandet från de övriga på skolan varit positivt och hon får mycket positiv respons på sociala medier. Men Anette menar att detta bara är ett steg på vägen.

– För mig känns det jättemärkligt att mina barn får gå in och hämta mat som är mycket bättre än de andras. Det är inte det som är meningen. Vi vill att detta ska leda till att alla skolor i framtiden ska servera mat enligt dessa hållbarhetskrav, säger hon.

Rektorn för Drottningdals skola (Norrtälje), Maria Källmark Molitor, bekräftar att de har fått dispens, uppger expressen i sin upplaga.

– Vi har gjort en prövning som rektorer och utrett vad vi kan bidra med. Samtidigt har vi haft andra deltagare som har kollat på detta utifrån ett större kommunalt perspektiv. Vi rektorer vill ha mat lagad från grunden, vi vill att vår mat ska lagas med närproducerade råvaror, så för oss fanns det ingen motsättning till deras önskemål, säger hon.

Vid LRFs riksförbundstämma förrförra veckan gällde en av motionerna att LRF borde verka för att det ska gå att få svenskproducerad mat som specialkost i skolan. Motionen röstades ner, med motiveringen att svenskproducerad mat borde vara norm, skriver tidningen Land Lantbruk.

Exponerat.info lyfter på hatten för denna mamma. Eloge!

pf button both Svensk mor vägrade halal  krigade till sig svenskt kött åt sina barn i skolan

Publicerad: 12 juni, 2013 kl 5:51 under kategorin Mångkulturen.

Kommentera gärna artikeln, men iakttag då vanlig nätetikett. Håll en trevlig ton och en hyfsad nivå på argumenten. Håll er till ämnet i artikeln. Exponerat ansvarar ej för innehållet nedan då vi inte förhandsmodererar kommentarerna innan de publiceras. Ni är själva helt ansvariga för vad ni skriver.
 • fenrisulv

  bra kämpat!! hoppas fler hänger på!

 • Tomas O’Maely

  Jag beundrar svenska starka kvinnor som inte ger efter för den politiskt korrekta överheten som vi tyvärr blivit begåvade med i Sverige.

 • per22

  Grabbar. Känn er stolta med en sådan mamma.

 • Skattebetalaren

  Det är skandal att vi ska behöva ge våra barn halalslaktat kött eller kött som kommer från gud vet var. EU har gjort sitt i mina ögon, jag röstade för en gång men nu har jag fått nog av denna toppstyrning. Dessa pundhuvuden ägnar sig åt allt annat än det bästa för europa. Ekonomin är i botten i många länder tack vare euron. Så tack och förväl till denna cirkus.

 • valfisken

  Deta är en stor sak som jag hoppas att Exponerat följer upp med mer info till sina läsare. Det borde förstås vara halalätarna som fick gå in i köket.

 • Kent Jansson

  Äntligen någon som orkar sätta ner foten och säga ifrån,ut med halal-ätarna ur sverige.

 • boonkaan

  i alla fall dom som kräver halal. Nu är det ju så foerbannat olyckligt att svenska barn också äter halalmat utan att veta om det, då skolorna verkar vara helt okunniga om var maten kommer ifrån. Nu är det ju inte så, dom vet mycket väl varirfrån den kommer, men den ska vara billig och därfoer låtsas politikerna istället vara ovetande.

 • $20545033

  Wow en svensk – kvinna dessutom – med lite jävlar anamma i sig! Sådana växer inte på träden.

 • http://www.exponerat.net/ Exponerat-Moderator

  Nä, de borde få gå ut…

 • manne65

  Halalslakt är en avart och ska bekämpas överallt!

 • biran

  Svenska barn skall äta svenskproducerad mat. Parasiterna kan äta skräpet och resterna eftersom de inte bidrar.

 • Skattebetalaren

  Ska dom ha mat????? parasiterna alltså.

 • $27396190

  Förstår ni hur långt det har gått när svenskproducerad mat
  räknas som specialkost !?

 • http://www.exponerat.net/ Jan Ove Allan Malmgren

  Kommunen vi bor i serverar inte halalslaktat kött vare sig i skolan eller till pensionärerna. Hur det blir i skolan dit vi flyttar till, till en annan kommun, vet jag inte idag. En sak är i alla fall säker. Jag kommer aldrig att ge mig när det gäller halalslakt. Aldrig.

 • Bo Ålander

  Prejudikat! Inte i lagens mening men dock något att hänvisa till om/när andra rektorer och politiker krånglar.

 • Bajen666

  En sån kärring vill jag gifta mig med…skinn på näsan och verkligen säger ifrån när det går för långt.
  SD 2014.

 • Heydte

  Så går det när befolkningen är skuldsatt över öronen och bankerna tjänar 15miljarder på ett kvartal…….Vi måste vakna ur vår koma.

 • Heydte

  Medelst trebuchet….

 • lundabo58

  Suveränt jobbat. Detta är något alla svenska föräldrar borde agera för, exempelvis genom att gå samman och föra grupptalan mot skolledningarna.

 • O_Rolig

  Medalj till henne!

 • Domedagen666

  En modig kvinna, men tyvärr en hopplös kamp. Halal är norm och kommer så förbli.

  Grisköttet är snart ett minne blott i skolan. Snart kommer griskött endast säljas i specialaffärer pga hänsyn till Islam.

  Rituell Halalslakt utan bedövning kommer bli tillåtet eftersom hänsyn till Islam går före allt annat.

 • bloodgrape

  LEX Anette !

 • Heja_Hammarby

  Det är många barn som har dispens från att äta den allmänna skolmaten. Innan halalslaktat blev norm var det ca 10% som fick annan kost.
  Flera på religiös grund, men de flesta gällde olika slags allergier. T ex gluten.

 • Mr_Realistic

  Vilken hjältinna! Hennes söner kan vara stolta.

 • Andreas

  Samma i den skolan som jag är inlåst i, sådan förbjuden sk mat är för dyr att ta in så alla med sk special krav får vegetarisk mat, att påpeka så går det säkert 5-10 svenska barn PER klass, så dom är lätt räknade, men här har dom inte gått på dagens norm. Sen kallas den skolan för ”världens skola” kanske för att det är 80 % av alla nationaliteter i den skolan med. Så det är X antal muslim barn.

 • knugen69

  Det heter kvinna, dam, tjej, fru, mamma mm……….inte kärring
  Heder åt Anette

 • Bajen666

  Inte för att du har med det att göra, men i min vänkrets och släkt så säger vi ”Kärring” med kärlek…och precis heder åt Anette.
  SD 2014.

 • Bajen666

  Ska jag skriva….”En sån Mamma/Fru vill jag gifta mig med..?
  Nää bättre med ”Kärring”
  SD 2014.

 • Tourni

  Det är människor som Annette som ger lite hopp om att det trots allt finns jävlaranamma i svensken. Sådana här nyheter gör en riktigt glad.

  Nu gäller det för alla andra föräldrar att använda sig av situationen. På våra skolor ska svenska råvaror användas och ingenting annat.

 • Andersonszkan

  Tyvärr har du nog rätt. Beslutet att förbjuda griskött kommer att föregås av ”informationskampanjer” om grisköttets onyttighet eller rent av farlighet för hälsan.

 • Mrshatter

  Fy fan vad bra gjort! snacka om ”råg i ryggen” alla tummar upp för en sådan kämpe!..visar lite vad skåpet bör stå!

 • JD21

  Ingen batikhäxa där inte, bra jobbat!

 • 585961

  Bra gjort av denna mor både med tanke på barnen men också med tanke på djuren som slipper lida, än en gång köp inte något på Mc Donalds dom har bara halalslaktat kött i sin mat , Max däremot har svenskt EJ halalslaktat går alltid dit om jag ska ha sån mat

 • Patrik999

  Grymt, sa grisen! Alla heder åt morsan.

 • Guest

  Fanimej Underbart ,,

 • kattan57

  Heja denna mamma,hade mina barn varit skolbarn idag så hade jag gjort samma sak.Hoppas många fler följer efter

 • Bengrot

  Jag blir lycklig när jag läser om sådana som Anette! Det finns kanske hopp för Sverige ändå?

 • punksalive

  MAX Sveriges snuskigast hamburgare!!!! (Dressingen igentligen……)
  Smakar fan,Tacka vet jag sibylla/Burgerking!!!!!!

 • punksalive

  Sjukt att Halal ska vara norm!!!!!!!
  Ät det ni får eller var utan!!!! (gäller ej Allergiker!!)

 • punksalive

  Ja Kanske …… Om dom tar med det hemifrån!!!!!
  (men det spelar i o för sej ingen roll det e ju kommunen/staten som bet det oxo genom Soc.bidraget……)

 • Pingback: När det är viktigare att föra fram en åsikt, än att återberätta en händelse. | Svart nonsens och prunkande rappakalja

 • lenasvn

  Ja, sagt med kärlek så! :)

 • lenasvn

  Fast man bör läsa originalartikeln. Där nämns ingenting om andras gruppers (läs muslimer) krav o skolans anpassningar till dom. Det här verkar mest vara en fråga om närproducerat.

 • Queensister

  Ingen ska behöva itvingas halalslaktade djur

 • Bajen666

  Ja det är väl klart…som med.”Nu ska hem till kärringen min”
  Med vänlig hälsning Bajen.
  SD 2014.

 • tokeskil

  Även de som äter sån där skit bör slaktas på samma sätt .

 • ErikWhite

  Härlig morsa! Årets svensk! Hoppas detta sprider sig som en löpeld över landet.

 • Fanjunkarn

  Ja henne var det ruter i. Hoppas flera Svenska mödrar står upp och värnar sina ungar

 • YoolSmashin

  Läste detta på Expressen, (jag erkänner att jag skummar igenom hatsajten ibland) Där stod det att det handlar om vanlig thailändsk kyckling. Förstod direkt att översättningen indikerar halalslaktat. Tack exponerat som rede ut det fulmedia döljer. För övrigt riktig ful vinklad artikel var det Expressen fick fram . Anettes barn får äta finare kött än sina klasskompisar kunde man läsa.. Tycker vi ska sända all halalkött vi kan komma åt till Expressens redaktion. Har man tur kvävs dem. Bra mamma :-) All respekt till familjen. Det ska vara en självklarhet att eleverna får äta svenskt kött.

 • YoolSmashin

  Eftersom Riksdagen har egen restaurang kan parasitpolitikerna äta halalslaktat :-) Det kan man unna multikulturvurmarna som ger bort Sverige.

 • Annelie Bondesson

  Hur vet man att det är så då? Ska man ringa skolkök o kolla eller? Trodde i min enfald att barn fick bra kött i skolorna idag………..

 • Lassekolja

  Vi behöver verkligen betydligt fler hjältinnor som Anette!!! KRAM till Dig!!!

 • Flarparn

  Synd bara att många kycklingslakterier slaktar på samma sätt som halal fast utan den religiösa biten. Ner i strömförande vatten och av med halsen fullt levande fast kanske lite dimmiga i huvudet. Svenska slakterier knipsar av näbbar på unga kycklingar obedövat och fler än vad man tror klipps för långt in på näbben där de känner smärta, men det hör man aldrig något om. Dags att bli vegetarian kanske?

 • 585961

  Ja du föredrar halalslaktat kan jag förstå, du är kanske muslim som älskar att plåga djur, nej tacka vet jag Max dom har svenskt EJ HALALSLAKTAT kött godast i Sverige , ät du din halalslaktade skit från snusk Mc Donalds och spy sedan

 • Pingback: Krigade sig till svenskt kött | Señor H

 • punksalive

  NEJ ABSOLUT INTE!!!!!!! Läs ordentligt din analfabet!!!!
  E nog du som e Muslim!!!!!!
  Jag har inte nämnt McDonalds över huvud taget!!!!!
  Självklart ska det vara Svenskt ICKE Halalslaktat kött!!!!!
  JÄVLA PUCKO!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • jr7181

  Det kan du kolla via kommunen, då alla offentliga upphandlingar är just offentliga,och de är enligt lag tvungna att ge dig uppgifterna ”skyndsamt och utan dröjsmål”.
  Kolla vilka kommunen köper sitt kött av, kolla upp slakteriet etc.
  Ganska enkelt, och många gånger mycket skrämmande….

 • stefandexter

  Det skulle vara en självklarhet att inte tvingas äta halal på skolorna, tyvärr verkar uppfattningen vara att svenskarna accepterar halal (men muslimerna måste ha och har också alltid rätt att få halal) eller rättare sagt att omfattningen av hur mycket halal som förekommer och serveras mörkas.

  Äta ritualslaktad mat där en muslim rabblat böner på arabiska, bara tanken på detta äcklar mig. Bojkotta all form av halal ute i butikerna, som ICA basic varor t.ex. deras kycklig.

 • andersbranderud

  Halal eller annan slakt ? — alla innehåller de fruktansvärt lidande och död.

  I
  Sverige föds det upp och dödas enligt FN:s livsmedels- och
  jordbruksorganisation nästan 80 miljoner kycklingar per år, cirka
  3 miljoner grisar, 4330 hästar och över 400000 kor per år, samt många
  andra djur av andra arter. I Norge är det liknande siffror. Dessa djur, som
  blir skadade och dödade både i kött-, ägg och mjölkindustrin, som vi äter lider
  lika mycket som de andra djuren som beskrivs i tidningarna som offer för
  djurplågeri, inklusive de halal-slaktade kycklingarna.

  Vi anser
  att djurplågeri är etiskt fel eftersom att vi står för devisen att det är
  etiskt fel att utsätta djur för onödigt lidande och död. Vi hävdar att det är
  fel att vålla djur lidande och död för att det roar och underhåller oss, eller
  för att det är bekvämt att göra så, eller för att vi gör det av ren vana.

  Vi har
  inget som helst näringsmässigt behov av att äta kött, mjölk, ägg och andra
  djurprodukter. Världens största hälso- och nutritionist-organisation, American
  Dietetic Association, vidkänner att en diet utan djurprodukter är hälsosamma
  och innehåller all näring, och även kan förse med hälsofördelar i att förebygga
  och behandla vissa sjukdomar.

  Vi utsätter dessa medvetande
  djur för lidande och död för att vi gillar smaken av djurprodukter, eller utav
  bekvämlighet, vana eller tradition. Alltså, vi lever inte som vi predikar. Vi
  fördömer djurplågeri, men utsätter djur för ett liv fyllt av onödigt lidande
  och en brutal död utan att vi har någon som helst nödvändighet för detta.

  Vi väljer att äta medvetna individer, som alla värderar sina egna liv, lika mycket
  som vi värderar våra egna liv. Vi väljer att förstöra ett liv, att stjäla en
  individs syfte, förstöra hopp och drömmar; att förstöra vänskapsrelationer och
  att förstöra en familj för att vi ska få tillfälligt ska få en gastronomisk
  njutning. Rekommenderar http://bloganders.blogspot.se för mer information.

 • andersbranderud

  Hej, Och även i mjölkindustrin och äggindustrin utsätts djur för onödigt lidande, och hamnar i samma slakthus i slutändan.
  Konsumtion av djurprodukter involverar alltid att utsätta djur för onödigt lidande (och det menar vi alla är fel när vi säger vi är emot djurplågeri), och därför är att bli vegan och upphöra konsumera alla sorters djurprodukter det enda etiska rätta. Rekommenderar: http://bloganders.blogspot.no/2013/06/varfor-alskar-vi-hundar-men-dodar-och.html

 • Arge Algot

  All heder till denna mamma! Nu är det upp till alla andra svenska föräldrar med barn i skolåldern att kräva detsamma. Att vi i Sverige som byggt upp detta land till vad det en gång var, bl.a. genom att inte blanda in religion med förnuft, skall anpassa oss efter invällarna är för mig helt otänkbart. man får ta seden dit man kommer, annars kan man åka tillbaka!

 • Tim Grävmaskin

  Efter den här texten så antar jag att jag behöver göra ett nytt försök till en köttfri kost!

 • andersbranderud

  Vad bra! Roligt att höra! Skicka gärna ett meddelande om du vill ha hjälp eller tips. Kom ihåg att konsumerande av alla sorters djurprodukter, inklusive mjölk, ägg och honung, orsakar lidande och död för djuren, så endast en vegansk kost är det etiskt rätta!

 • Pingback: Islamiseringen: Griskött förbjuds i skolor

MediaCreeper Creeper